Brief: Gemeenteraadslid Gilze-Rijen

Vandaag hebben we in het kader van de aankomende demonstratie bij de gemeenteraad in Gilze-Rijen een brief verstuurd naar alle gemeenteraadsleden. Wij willen dat zij zich er van bewust zijn dat er in hun gemeente kinderen wonen die recht hebben op het kinderpardon, maar dit niet krijgen. We pleiten er daarom voor dat de gemeenteraad alsnog de motie aanneemt om een Kinderpardongemeente te worden en zich in te zetten om staatssecretaris Mark Harbers te overtuigen het kinderpardon te versoepelen.

Jij kan dit ook doen! Kopieer de brief die we hieronder hebben geschreven, of schrijf je eigen brief. Je kan de brief sturen naar info@gilzerijen.nl of op de post doen naar Postbus 73, 5120 AB Rijen.

De brief

Beste,
 
Wij willen u, als lid van de gemeenteraad Gilze-Rijen, informeren over het kinderpardon en willen wij u aanmoedigen om van Gilze-Rijen een kinderpardongemeente te maken.      
De steun voor een kinderpardon wordt breed in de samenleving gedeeld. Officiële instanties, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeentes, de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman, maar ook organisaties uit het maatschappelijk middenveld, zoals NGO’s, zoals Amnesty International en Defence for Childeren, kerkelijke instanties, zoals Kerk in Nood en de Raad van Kerken in Nederland zijn slechts enkele namen die aantonen hoe breed de steun is voor deze humane maatregel. Op dit moment zijn 135 gemeenten een kinderpardongemeente. Dit betekent dat zij een eerlijker kinderpardon ondersteunen en dit in woord en daad uitdragen binnen de gemeente en richting de landelijke politiek in Den Haag. Wij roepen de gemeente Gilze-Rijen op om zich aan te sluiten bij deze groeiende groep gemeentes.         
 
Het is van groot belang dat de gemeente zich hiervoor uitspreekt, vooral gezien het feit dat een vrijheidsbeperkende gezinslocatie voor de opvang van asielzoekers zich in deze gemeente bevindt. De mensen in deze locatie zijn onderdeel van de gemeente. Kinderen gaan hier al jarenlang naar school, mensen doen boodschappen bij de lokale supermarkt of drinken koffie bij het lokale café. De inwoners van de gezinslocaties zijn hier en horen hier. De gemeenteraad dient zich aan te sluiten bij de roep om bescherming van haar burgers.
De maatschappelijke discussie over het Kinderpardon speelt al enkele jaren. De grootste slachtoffers van de bureaucratische machine die de IND is, zijn de kinderen in de gezinslocaties. Er wordt niet uitgegaan van hun belang, hun gezondheid of hun toekomst bij het nemen van besluiten. Dit moet wel: Nederland heeft het Internationale Verdrag inzak de rechten van het kind ondertekent waarin staat dat ‘bij ieder besluit dat de overheid neemt ten aanzien van kinderen, hun belang op de eerste plaats dient te staan’.
 
Door zich aan te sluiten bij de groter wordende groep Kinderpardongemeentes onderschrijft de gemeenteraad van Gilze-Rijen het belang van het Internationale Verdrag inzake de rechten van het kind. Omliggende gemeentes, zoals Tilburg en Waalwijk, zijn Gilze-Rijen al voorgegaan. Ook andere gemeentes met vrijheidsbeperkende gezinslocaties, zoals Zeist, Katwijk en Amersfoort, hebben zich uitgesproken voor het beschermen van de rechten van de kinderen in hun gemeente en werden Kinderpardongemeentes. Het schenden van kinderrechten in Nederland moet stoppen en u, als gemeenteraadslid in Gilze-Rijen, moet zich uitspreken over het schenden van de rechten van de kinderen die in uw gemeente wonen. 
Met vriendelijke groet,