Uitzetting Lily en Howick 14 augustus 2017

12 augustus bereikte ons het bericht dat Lily (11) en Howick (12) zouden worden gedeporteerd naar Armenië met hun moeder. Het gezin woonde op dat moment al 9 jaar in Nederland.

Lily en Howick zijn geboren in Rusland nadat de moeder Armenië was ontvlucht. 9 jaar geleden kwamen zij naar Nederland, Lily was toen 2 en Howick 3. Na een lange asielprocedure is vorige week besloten om het gezin als nog uit te zetten naar Armenië. Een land dat zij niet kennen. Een land waar de moeder geen familie meer heeft en vrijwel geen mogelijkheid heeft om te overleven. Zij hebben zich geworteld in Nederland na al die jaren, hebben hier hun vriendjes en vriendinnetjes, school en sport. Ondanks het oordeel van pedagogen dat het onverantwoord is om kinderen uit hun omgeving weg te trekken na 5 jaar, en ondanks het Kinderpardon dat om die reden is ingesteld, oordeelde de rechter dat het gezin toch uitgezet mocht worden. Weer is hiervoor de reden van “onvoldoende meewerken aan terugkeer” gegeven.

Kinderpardon

De staatssecretaris, Dijkhoff, weigerde zijn discretionele bevoegdheid te gebruiken om het gezin alsnog te laten blijven. De IND stelt dat het gezin niet voldoende heeft meegewerkt aan hun eigen terugkeer en dat zij daarom niet in aanmerking komen voor het Kinderpardon. De staatssecretatis zou kunnen ingrijpen en het gezin als nog een verblijfsvergunning geven of in elk geval de deportatie uitstellen nadat het Kinderpardon is aangepast in overeenstemming met de aangenomen motie om het Kinderpardon te versoepelen. Het meewerkcriterium wordt door de IND namelijk ingezet als middel om vrijwel geen enkel verzoek voor het Kinderpardon in te willigen.

De staatssecretatis ontwijkt echter zijn verantwoordelijkheid door te stellen dat het Kinderpardon staat en dat het aan een volgend kabinet is om deze regeling te wijzigen. Op dinsdag ochtend in alle vroegte is de moeder opgehaald uit de gezinslocatie in Amersfoort waarna ze naar Kamp Zeist is gebracht. Zonder haar kinderen die op dat moment uit logeren waren.

Protest

Klasgenoten en leraren van Lily en Howick hebben de gehele week acties ondernomen om hen toch te laten blijven. Zo is er een petitie gestart die binnen een aantal dagen bijna 11.000 keer ondertekend was. Daarnaast hebben ze samen met Defence for Children een demonstratie gehouden in Den Haag. Toen dit alles op niets uitliep hebben ze nog een laatste Hartentocht georganiseerd om politici te verzoeken een hart te tonen en tegelijkertijd het gezin een hart onder de riem te steken. Ook Geen Kind aan de Kant was aanwezig bij de Hartentocht om dit protest te steunen. Met enkele honderden mensen zijn we van de basisschool waar de kinderen zaten naar de binnenstad van Amersfoort gelopen. Onderweg kregen we veel bijval van omstanders die applaudiseerden en de deportatie een schande vonden. Daarnaast vonden meerdere mensen het gek dat de Amersfoortse burgemeester Bolsius zich niet inzette voor zijn burgers.

Uitzetting

Op maandagochtend om 8:00 is de moeder van Lily en Howick op het vliegtuig gezet naar Parijs om vervolgens door te gaan naar Jerevan. Zij is gedeporteerd naar Armenië zonder de kinderen.