Samen kunnen we er voor zorgen dat de rechten van kinderen en jongeren in gezinslocaties weer voorop komen te staan.
De beste manier om te helpen is tegelijkertijd ook de makkelijkste: praat er over. Deel de informatie met mensen om je heen. Veel mensen hebben geen idee van het bestaan van gezinslocaties en al helemaal niet van wat daar gebeurt. Jij kan helpen om dat te veranderen, door ons te helpen om het zichtbaar te maken en de stilte te doorbreken.
Like de Facebook pagina van ‘Geen kind aan de kant!’ en deel de posts die daar verschijnen. Laat andere mensen deze website zien. Onderaan deze pagina vind je een serie facebookplaatjes die je ook kan delen. ‘Geen kind aan de kant!’ is ook te volgen via Twitter: 2nochild2theside, #geenkindaandekant.
Alle beetjes helpen: van simpele dingen tot grotere projecten. Wat kan je allemaal nog meer doen?
- Verspreid het boekje met verhalen van kinderen en professionals ‘Dit zijn de regels, dit is de wet. Je wordt op het vliegtuig terug gezet’. Je kan het boekje hier downloaden, of stuur een e-mail om een papieren versie te krijgen (tegen betaling van verzendkosten). Ook is de papieren versie gratis op te halen in het Fort van Sjakoo.
- teken en verspreid de oproep voor een Generaal Pardon 2018.
- Organiseer een informatieavond in je eigen buurt. Wij kunnen je daarbij helpen door een informatiepakketje samen te stellen of een praatje te komen houden (zo mogelijk tegen betaling van reiskosten).
- de video van ‘Geen kind aan de kant!’ delen op facebook
- naar één van de screenings van ‘Vergeet mij niet’ gaan en je familie, vrienden en kennissen meenemen
- teken de petitie van de campagne ‘Ik Blijf Hier’ van Defence for Children (kijk ook hier voor meer informatie)
- vrijwilliger worden bij de Vrolijkheid of doneren: stichting De Vrolijkheid organiseert met behulp van veel vrijwilligers activiteiten voor de kinderen in AZC’s en gezinslocaties en helpt zo mee om een kinderen weer gewoon kinderen te laten zijn. Hier kan je een filmpje zien over wat De Vrolijkheid doet.
- het manifest ‘Sta op voor vluchtelingen!’ van Stichting Gave downloaden, printen en verspreiden binnen je kerkgemeenschap.
- de petitie tekenen ‘Stop uitzetting gewortelde kinderen nu!’. De petitie is opgezet door PvdA fractie-assistent Esther van Dijken in Winsum.
- Doneer aan het Kinderpardon Aanvraagpotje om gezinnen in gezinslocaties te last te helpen delen. Vluchtelinggezinnen met jonge kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland zijn, kunnen het “Kinderpardon” aanvragen. Het terugsturen van kinderen na die 5 jaar schaadt hun ontwikkeling ernstig. Het kinderpardon aanvragen kost 170 euro per gezinslid. Met uw donatie kunnen we hen ondersteunen bij het doen van deze aanvraag! Meer informatie hier.
- ons uitnodigen om voor een groepje mensen een info-avond over gezinslocaties en het doel van de campagne te komen geven (denk bijvoorbeeld aan een buurthuis, een kerkgemeenschap, een organisatie, maar ook een groep vrienden en kennissen)
- als docent in het voortgezet onderwijs: ons uitnodigen voor een gastles over gezinslocaties en het leven van de jongeren die daar wonen
- als leerkracht in het basisonderwijs: samen met de kinderen tekeningen maken voor hun leeftijdsgenoten in de gezinslocatie in de buurt (of, als er geen gezinslocatie in de buurt zit, kunnen wij zorgen voor verdere verspreiding)
Directe hulp bieden
Kijk voor wat je kunt doen om direct het leven van gezinnen in gezinslocaties wat te verbeteren, op deze pagina.
Tenslotte zijn er steeds meer gezinnen in de gezinslocaties die niet meer de arrestaties en uitzettingen willen afwachten. Dat is een vreselijk moeilijk dilemma, omdat mensen dan wel met hun gezin op straat komen te staan. Heb je woonruimte over en overweeg je om voor kortere of langere tijd een gezin op te vangen? Neem dan ook contact met ons op, dan kunnen we je meer info geven en vragen beantwoorden. We slaan alle communicatie en persoonlijke gegevens op een private server op.
Als je zelf in een gezinslocatie woont
- woon je zelf in een gezinslocatie (of heb je er gewoond) en wil je je verhaal vertellen? Neem dan contact met ons op, zodat we het op de website kunnen plaatsen. Alle verhalen worden anoniem geplaatst.
- kijk op de pagina ik woon in een gezinslocatie voor meer dingen die je kunt doen.
Om te delen op Facebook: