Zelf-georganiseerd dorp Diamondiaal wordt ontruimd

Een dorp in Almere-Oosterwold, Diamondiaal, huist op dit moment 48 volwassenen en 46 kinderen wonen, waaronder veel (uitgeprocedeerde) asielzoekers, staat op het punt ontruimd te worden. Lees hier meer over de start van het project. Zij hebben contact opgenomen om hun verhaal te delen. Een verhaal van inspiratie voor iedereen die zich inzet voor het leven van asielzoekers in Nederland, een verhaal dat op dit moment de kop in wordt gedrukt ten bate van winst. De informatie hieronder komt van de Facebook en Website van het project. Wij delen dit, omdat we denken dat een project als deze een voorbeeld kan zijn voor hoe je door middel van directe actie de wereld een betere plek kan maken voor migrantenkinderen en -ouders.

Diamondiaal

Ruim 5 jaar lang werd vanuit een burgerinitiatief gewerkt aan de visie “Diamondiaal” om zelfstandig sociale woon en werk ruimte te bouwen en te beheren; een eigen plek waar je écht thuis kunt voelen in Nederland. Meer dan 1000 betrokkene Flevolanders, kunstenaars, ondernemers en therapeuten investeerden samen met universiteiten en andere partners in een alternatief om zelfstandig dak- en werkloosheid samen op te lossen.

De nieuwe wijk Almere Oosterwold bood een ideale plek omdat de stichting Inspiratie Inclusief zich al vroeg had ingeschreven op de (toen nog) goedkope grond van Almere Oosterwold. De betrokkenen burgers vormden een Wooncoöperatie genaamd ‘Diamondiaal’ en investeerder Woonfonds Meerwonen. Woonfonds Meerwonen vond in Wooncooperatie Diamondiaal een gecommitteerde stabiele gemeenschap; een ideaal startpunt om met een zelf-ontwikkeld financieringsmodel rendement te behalen uit een sociaal duurzaam innovatie project.

De leden van Diamondiaal committeerden zich om de grond en woningen zelfstandig te beheren en verder te ontwikkelen met een inzet van minimaal 4 uur per week; sommigen deden dat over de laatste 2 jaar voltijds. Woonfonds Meerwonen heeft in de door een Notaris opgestelde contracten schriftelijk vastgelegd dat Diamondiaal binnen 10 tot max. 15 jaar de grond, de woningen en het buurthuis gezamenlijk in eigenaarschap mocht nemen. Met het recht op eerste koop voor de kostprijs en a korting op de reeds betaalde huur.

Op basis van deze in 2016 gemaakte afspraken hielpen de huurders en honderden vrijwilligers mee met de bouw en de aanleg van het terrein, met o.a. meer dan 100.000 bakstenen mixen, 150 meter riool aangelegd, het gebied tot leven brengen met planten, paden en dieren. Ook is er met veel persoonlijk geld en met hulp van sociale fondsen, sociale- en andere expertise geïnvesteerd op het terrein. De sociale cohesie tussen de bewoners en de buurt, afkomstig uit 40 verschillenden nationaliteiten is ook daardoor na 5 maanden al veel sterker dan in veel andere wijken in Almere.

Problemen

En toch gaat het nu volledig mis…

Het begon in Oktober 2018 met wekelijkse onaangekondigde zogezegde huisbezoeken met soms 6 ambtenaren van Burgerzaken, Handhaving en Sociale recherche. Er werd maandenlang geweigerd om bewoners in te schrijven (dit proces is nog gaande); er vinden controle’s plaats van kasten tot aan de onderbroeken van vrouwen; en portemonnees van mensen zijn onderzocht. Zelfs kinderen worden zonder toestemming van ouders bevraagd en nare, deels racistische commentaar is geleverd en zonder toestemming zijn er foto’s en filmpjes van privé ruimtes gemaakt. In plaats van een veilige thuisplek leven mensen met angst en in financieel en andere noodtoestanden, omdat gedeeltelijk basis en andere sociale voorzieningen op grond van de inschrijving niet worden verleend. Ondertussen heeft Meerwonen via een korte geding/dagvaarding gedwongen dat het contract moet worden verbroken waardoor alle sociale investeringen zonder rembursment bij Meerwonen terecht komen inclusief 0,5 miljoen veroorzaakt door de waardestijging van de grond in Almere Oosterwold, wat in de contracten op rekening van de wooncoöperatie was toegezegd. De op deze wijze letterlijk beroofde bewoners en alle initiatieven van Wooncoöperatie Diamondiaal zijn gevraagd om binnen 2 weken te worden uitruimt. Er word gezegd dat het financieel geen haalbaar project meer omdat dat de rendementen van 5,8, en 11 procent op de investeringen niet haalbaar blijken met gestegen bouwkosten en andere veranderingen, die allemaal niet zijn veroorzaakt door Diamondiaal.

De organisatoren en vrijwilligers van Wooncoöperatie Diamondiaal hebben er niets aan verdiend ten opzichte van Meerwonen, die alleen al in de bouwfase ruime 45 000 Euro rendement heeft uitbetaald aan de enige initiatiefnemer Stefan van Uffelen.

De bewoners in tegendeel raken nu de gebruik van de woningen en de grond kwijt, mogen alle gemaakte businessplannen van de afgelopen 5 jaar in de prullenbak stoppen en blijven ook nog achter met een schuld van ruim 35.000 Euro of meer en faillissement.

Protest

We gaan door met ons vreedzaam protest totdat
1 men ons zwart op wit en publiekelijk verzekert dat de 46 onschuldige kinderen en de 48 volwassenen van Diamondiaal niet opnieuw dakloos en op straat staan
2 hun huurwoning een sociale huurwoning blijft met bescherming en zekerheid.
3 het dorp Diamondiaal wordt erkend in haar maatschappelijke waarde op een manier die recht doet aan hoe het is gecreëerd en gecompenseerd voor de sociale investeringen die gedaan zijn.
We roepen IEDEREEN op om mee te gaan op onze vreedzame en creatieve reis in het realiseren en beschermen van de Diamondiaal droom van groen en duurzaam sociaal wonen in eigen beheer.

Hoe je kan helpen

Via deze boodschap willen wij graag in gesprek gaan met iedereen die nog iets kan betekenen voor de huurders en organisatie en businessmodel van Diamondiaal. Donaties voor de juridische kosten of pro bono juridisch advies voor georganiseerd verzet in verband met dreigende ontruiming en bemiddeling zijn acute nodig: NL09 TRIO 0338 4064 92 t.a.v Wooncoop. Diamondiaal

E-mail: helpfordiamondiaal@gmail.com

Mob/ SMS/WhatsAPP: 0637375343
Facebook: SupportforDiamondiaal