Gemeenten pleiten voor ruimer Kinderpardon

De afgelopen dagen stroomden de berichten binnen dat de ene na de andere gemeente een motie heeft aangenomen voor een soepeler Kinderpardon en de 400 kinderen die op dit moment in aanmerking komen voor het Kinderpardon een verblijfsvergunning te geven. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! In dit bericht willen we wat beter uitleggen wat dat precies betekent.

De motie

De GoedeZaak is een actieplatform dat de actie is gestart om kinderen die op dit moment in aanmerking komen voor het Kinderpardon een verblijfsvergunning te geven. Zij stellen dat de kinderen die in aanmerking komen voor het Kinderpardon al thuis zijn. Daar zijn wij het met ons hele hart mee eens. Wij vinden echter ook dat alle kinderen en niet de kinderen die nu langer dan 5 jaar in Nederland zijn al thuis zijn in Nederland. Kinderen en ouders verlaten hun hele hebben en houwen niet voor de lol, omdat ze het leuk vinden om jaren lang te procederen in Nederland terwijl ze in een sobere gezinslocatie wonen.

Aangenomen

Wij zijn ontzettend blij dat al 25 gemeenten een motie hebben aangenomen dat kinderen die in aanmerking komen voor het Kinderpardon een verblijfsvergunning zou moeten blijven. De gemeenten die op 20 maart 2018 de motie hebben aangenomen zijn:

Haarlem, Heemskerk, Kampen, Hollands Kroon, Smallingerland, Nijmegen, Assen, Langedijk, Hoogeveen, Wormerland, Oldenzaal, Wageningen, Aalten, Groningen, Doetinchem, Diemen, Ouder-Amstel, Opsterland, Reimerswaal, Arnhem, Vlaardingen, Midden-Groningen, Utrechtse Heuvelrug, Heerhugowaard, Westerveld, Vlissingen, Hellendoorn, Zaanstad, Katwijk, Zeist, Utrecht, Weststellingwerf, Amersfoort, Noordwijk, Rotterdam, Dinkelland, Teylingen, Gooise Meren, Schouwen-Duiveland, Venray, Zwolle, Helmond, Terneuzen, Schiedam, Culemborg, Hof van Twente, Wierden, Waalwijk, Tilburg, Amsterdam, Sittard, Bergen op Zoom, Castricum, Coevorden, Leeuwarden, Hoorn, Dordrecht, Hilversum, Cranendonck, De Bilt, Heumen, Zevenaar.

Laten we hopen dat er nog velen volgen! Voor de meest ge-update lijst, kijk op De Goede Zaak.

Maar wat staat er nou in die motie?

De motie gaat om verschillende dingen. We hebben de motietekst opgezocht van verschillende gemeenten (als er in jouw gemeente een andere motietekst is geweest horen we dat graag!). Dit staat er in:

constaterende dat het voor in de gemeenschap gewortelde kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven van groot belang is dat zij hier mogen blijven, omdat het thuis van deze kinderen in Nederland ligt;

 • overwegende dat het uitzetten van deze gewortelde kinderen naar landen die voor hen vreemd zijn de lokale gemeenschap kan ontwrichten en de ontwikkeling van deze kinderen geweld aandoet;

 • constaterende dat het meewerkcriterium van het Kinderpardon zo strikt wordt toegepast dat bijna geen enkel geworteld kind nog een Kinderpardon kan krijgen;

 • verzoekt het college bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon, en gaat over tot de orde van de dag.

Wat betekent dit?

De tekst van de motie is – zoals wel vaker – vaag verwoord. Dus wat betekent de motie nou eigenlijk? We willen niet negatief zijn, maar we willen ook niet dat de families die nu in gezinslocaties leven valse hoop krijgen dat zij een nu een verblijfsvergunning gaan krijgen, want dat is helaas niet zo.

 1. Het is voor kinderen die langer van 5 jaar in Nederland zijn belangrijk dat zij hier mogen blijven. JA! Inderdaad. Dit is precies waarom het Kinderpardon is opgericht.
 2. Het deporteren van kinderen die hier langer van 5 jaar zijn is slecht voor hun ontwikkeling. Dit is inderdaad ook waarom er in eerste instantie een Kinderpardon is ingesteld.
 3. Het meewerkcriterium maakt het bijna onmogelijk dat kinderen het Kinderpardon toegewezen krijgt. Helemaal waar. Een vreemd criterium om een verblijfsvergunning te krijgen: je moet eerst meewerken aan je eigen deportatie voor je mag blijven. Lees hier meer over.
 4. De gemeenteraad moet de staatssecretaris vragen om deze situatie te verbeteren. Een voorbeeld van een verbetering is dat het meewerkcriterium minder streng wordt. Dat is nogal vaag. Want dat legt alle opties bij de staatssecretaris. De staatssecretaris is echter gebonden aan het regeerakkoord waarin staat dat het Kinderpardon niet versoepeld kan worden. Ook al zou de staatssecretaris gehoor geven aan deze oproep, betekent dit nog niet dat het meewerkcriterium weggaat. In een eerdere motie is opgeroepen om het meewerkcriterium te veranderen naar een tegenwerkcriterium, waarbij alleen de mensen die hun deportatie actief tegenwerken niet in aanmerking komen voor het Kinderpardon.

Dus:

 • De gemeenten roepen op voor een minder streng Kinderpardon voor de kinderen die nu al langer dan 5 jaar in Nederland zijn. Maar niet:
  • een verblijfsvergunning voor alle kinderen die al langer dan 5 jaar in Nederland zijn;
  • een verblijfsvergunning voor alle kinderen die in Nederland zijn;
 • Dit is alleen een oproep aan de staatssecretaris, maar de staatssecretaris kan hier door het regeerakkoord geen gehoord aan geven. Het is een mooi gebaar, maar levert weinig op.

 

We kunnen natuurlijk wel hopen dat alle burgemeesters en gemeenteraden van de gemeenten die deze oproep indienen actief zullen voorkomen dat kinderen uit hun gemeenten uitgezet gaan worden.