Lawaaioptocht AZC Goes

In Goes wordt een gezinslocatie gesloten. Hoewel Geen Kind aan de Kant de gezinslocaties niet voldoende oplossing voor een schrijnend probleem, zien wij het sluiten van deze gezinslocatie als een directe verslechtering van de situatie van de kinderen en ouders die daar wonen. De gezinnen moeten vaak verhuizen en deze verhuizing doet nog een duit in het zakje.

Wij zijn daarom ook blij om deel te mogen zijn van een lawaaioptocht die door bewoners van de gezinslocatie, de bewoners van Goes en verschillende scholen in de buurt wordt georganiseerd. Wij zijn van mening dat kinderen en hun ouders die in de gezinslocaties wonen voor de tijd dat zij daar moeten wonen, een normaal bestaan moeten kunnen opbouwen. Zomaar weggerukt worden uit de omgeving die je hebt leren kennen om verplaatst te worden naar een heel nieuwe provincie, draagt daar op geen enkele manier aan bij.

Brief

Goes, 14 mei 2018.

 

Geachte heer/mevrouw,

Zoals u wellicht heeft vernomen in de media zal per 1 oktober 2018 het AZC in Goes zijn deuren sluiten. Nu zou dat in principe heel normaal zijn als er teveel locaties voor opvang zijn. Wij zijn van mening dat dit op deze locatie geen “normale” zaak is.

AZC Goes is namelijk een gezinslocatie. Op het AZC verblijven rondom de 130 kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar. Deze kinderen, vaak al meerdere keren van locatie verhuisd, hebben in het AZC in Goes een veilig ‘thuis’ gevonden. Er omheen natuurlijk een sociale omgeving opgebouwd. School, vrienden, sportclubs en verenigingen.

De kinderen leven zowieso in een moeilijke situatie. Mede omdat zij uitgeprocedeerd zijn kunnen zij ieder moment te horen krijgen dat zij terug moeten keren naar hun ‘eigen’ land. De meeste kinderen op het AZC kunnen zich weinig meer herinneren van dat land.

Volwassen personen kiezen ervoor om te vluchten naar een ander land, om welke reden dan ook. Voor de kinderen wordt gekozen!

Daarom willen wij een actie voeren om aandacht te besteden aan twee speerpunten.

  • Kijken of er alsnog een mogelijkheid is dat de kinderen in hun veilige omgeving blijven. Dit door of open houden van het huidige AZC en aanvullen met andere asielzoekers.
  • Kinderpardon geven aan de bewoners van AZC Goes of zelfs Nederland breed.

De actie doen wij in de vorm van een demonstratie/lawaaioptocht op donderdag 24 mei om 18:30 uur. We verzamelen bij buurthuis “De Pit”, Appelstraat 2a in Goes waarna we via het AZC in Goes richting het stadskantoor lopen.

Wij hopen dat er zoveel mogelijk mensen, scholen, verenigingen aansluiten bij deze optocht om de bewoners van het AZC te laten zien dat er mensen met hen mee leven.

Het is de bedoeling om de demonstratie niet belastend te maken voor de kinderen. Natuurlijk mogen zij wel meelopen om zich te laten horen.

Wij hopen ook op uw medewerking.

Vriendelijke groet,

Geen Kind aan de Kant

One thought on “Lawaaioptocht AZC Goes

Comments are closed.